Przepis:
kg skrzydełek (8-10 szt.)
1 butelka maggi w płynie (200g)
250 ml wody
mąka do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Odcinamy lotki skrzydełek, maggi mieszamy z wodą i zalewamy nią skrzydełka, które nie muszą być całe przykryte zalewą. Przykrywamy i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Po ok. 1 godz. musimy przemieszać wszytko, żeby równomiernie nasączyć je aromatem.
Po 2 godz. wyjmujemy skrzydełka z zalewy i obtaczamy je w mące, ponownie w zalewie i mące, wtedy panierka będzie gruba.
Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Ja osobiście smażę na patelni teflonowej w dość dużej ilości oleju, żeby nic się nie przypaliło.
Skrzydełka można zrobić także na obiad. Najlepiej smakują z frytkami, surówką ze świeżej kapusty i sosem czosnkowym.
Przepis na mój sos czosnkowy:
400g jogurtu naturalnego
400g majonezu (używam tylko Winiary)
3 łyżki łagodnego ketchupu
5-6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
sól i pieprz do smaku
Wszyskie składniki mieszamy i gotowy sos wkładamy do lodówki, bo najlepiej smakuje schłodzony.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz