sobota, 12 maja 2012

Schab w porach

Składniki:
- 8 kotletów schabowych bez kości
- 8 plastrów żółtego sera
- 1/2 kg pieczarek
- 3 pory (białe części)
- 2 sosy myśliwskie
- 250ml śmietany uht 12%

Wykonanie:

Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku , tartej bułce i smażymy. Pieczarki kroimy w paski i smażymy, pod koniec smażenia lekko solimy. Pory kroimy w talarki i zalewamy wrzącą wodą na 10-15 min. i odcedzamy. Sos gotujemy wg przepisu na opakowaniu , na koniec wlewamy śmietanę, ale już nie zagotowujemy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami schab, na każdy schab plaster żółtego sera, pieczarki i por.
Całość zalewamy przestudzonym, ale nie zimnym sosem, tak żeby sos spłynął także na spód naczynia i wkładamy na 24 godz. do lodówki. Następnego dnia   wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w przykrytym naczyniu ok. 40-50 min. w temp. 200 stopni. Potrawa jest tak sycąca, że nie musimy jej z niczym podawać. SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz